ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ: Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε!

         Τη φετινή σχολική χρονιά καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε ένα όραμα του σχολείου μας. Δημιουργήσαμε έναν σχολικό κήπο με καρποφόρα δέντρα (ροδιές, αμυγδαλιές, μηλιές, δαμασκηνιές, ροδακινιές, αχλαδιές κ.ά), αρωματικά φυτά (δενδρολίβανος, ρίγανη, δυόσμος, λουίζα, λεμονοθύμαρο, αρμπαρόριζα, κ.ά) φραουλιές, και μαρουλάκια. Κατασκευάσαμε επίσης έναν κάθετο κήπο καλλωπιστικών με ανακυκλώσιμα υλικά.

          Οι  μαθητές  των Στ?, Ε? και Δ? τάξεων φύτεψαν και «υιοθέτησαν» τα οπορωφόρα δέντρα, οι μαθητές της Γ? τάξης φύτεψαν μαρουλάκια στον λαχανόκηπο, οι μαθητές της Β? τάξης φύτεψαν τα αρωματικά φυτά και τις φραουλιές και τα πρωτάκια μας ασχολήθηκαν με τα καλλωπιστικά.

              Μέσα από τη διαδικασία της συντήρησης του σχολικού κήπου θα χρησιμοποιηθούν η ήδη υπάρχουσα δεξαμενή βρόχινου νερού και ο κομποστοποιητής.

                   Η δημιουργία και ιδιαίτερα η φροντίδα του κήπου από τους ίδιους τους μαθητές μπορεί να αξιοποιηθεί με πολύ καλά αποτελέσματα στην εκπαιδευτική διαδικασία για την επίτευξη παιδαγωγικών στόχων, για συμμετοχή και ανάπτυξη ενδιαφέροντος των μαθητών για τα κοινά. Δίνει τη δυνατότητα για επαφή των παιδιών με τη φύση, για φυσική δραστηριότητα, συμβάλλει στην καλή υγεία, παρέχει αισθητική απόλαυση, προκαλεί αλλαγή του μικροκλίματος.

                       Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν στάσεις και δεξιότητες, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν προσωπική και συλλογική ευθύνη σε θέματα περιβάλλοντος. Να συμμετέχουν σε δράσεις και να αναλαμβάνουν  πρωτοβουλίες με στόχο την προστασία και βελτίωση του χώρου, οι οποίες είναι απαραίτητες για τον ρόλο του  ενεργού πολίτη. 

                    Συνεργαστήκαμε με τις υπηρεσίες του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και συγκεκριμένα με τη Γεωπόνο κ. Μαυρουδή Μαρία, η οποία συντόνισε τις εργασίες και την προσφορά των δέντρων από το Δήμο.

 

 

Η ενημέρωση του ιστότοπου γίνεται από τον/την Πληροφορικό (ΠΕ86) του σχολείου (Δέσποινα Τσιλιβίτη για το 2023-24)