Εκδρομή Στα Ρωμαϊκα Μνημεία

 

Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016 οι μαθητές της Ε΄ Τάξης επισκεφτήκαμε τα ρωμαϊκά μνημεία  της Θεσσαλονίκης.         

     Ένα από αυτά είναι η ρωμαϊκή αγορά που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης λίγο πιο κάτω από την εκκλησία του Αγ. Δημητρίου. Εκεί υπήρχε το Ωδείο, όπου παίζονταν μουσικές και άλλες παραστάσεις. Ακόμη εκεί πιο παλιά ήταν το βουλευτήριο όπου παίρνονταν οι αποφάσεις για το μέλλον της πόλης. Σήμερα έχουν μείνει μόνο οι κερκίδες και η ορχήστρα. Δίπλα ήταν το Νομισματοκοπείο και το Αρχείο. Μπροστά στο Ωδείο υπήρχε μια πλατεία που γύρω γύρω είχε ένα σκεπαστό μέρος, που στηριζόταν σε κίονες. Από τους 200 έχει μείνει μόνο ένας. Από την κάτω πλευρά της πλατείας υπήρχε το λεγόμενο Cryptoporticus, που χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες και είχε και μαγαζιά. Δίπλα στο Ωδείο υπήρχαν και Λουτρά. Ένα μεγάλο μέρος κρύβεται κάτω από τις πολυκατοικίες.

      Στην πλατεία Ναυαρίνου βρίσκεται το Γαλεριανό συγκρότημα. Αποτελούνταν από το Οκτάγωνο, αίθουσα υποδοχής του Γαλερίου, η κεντρική κτηριακή ενότητα όπου έμενε η οικογένεια του αυτοκράτορα, η βασιλική, τα Λουτρά, η δεξαμενή, και ευθεία επάνω προς την Ροτόντα υπήρχε η Αψιδωτή αίθουσα.

       Στη μέση της Πομπικής οδού ήταν χτισμένη η Αψίδα του Γαλερίου. Βρισκόταν ακριβώς στη διασταύρωση με την Regia οδό. Στηριζόταν σε τέσσερις τετράγωνες κολώνες (πεσσοί) , όπου απεικονίζονταν με ανάγλυφα εναντίον των Περσών.

     Η πομπική οδός κατέληγε στη Ροτόντα. Χτίστηκε ως Μαυσωλείο του Γαλερίου ή ως ναός των Καβείρων. Είναι κυκλική με 30μ. ύψος , 26, 5μ. διάμετρο και 6, 5 πάχος τοίχος. Από μέσα ήταν στολισμένη με ψηφιδωτά. Στα παλαιοχριστιανικά χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως χριστιανικός ναός και επί τουρκοκρατίας ως μιναρές. Σήμερα χρησιμοποιείται ως μουσείο και περιστασιακά ως εκκλησία.

       Είμαστε περήφανοι που η Θεσσαλονίκη έχει τέτοια μνημεία και χαρήκαμε πολύ που τα επισκεφθήκαμε. 

 

Η ενημέρωση του ιστότοπου γίνεται από τον/την Πληροφορικό (ΠΕ86) του σχολείου (Δέσποινα Τσιλιβίτη για το 2023-24)